Andrija Hebrang: život i nestanak

Redakcija »Vjesnik«

Glavnom i odgovornom uredniku

15. svibnja 1990.

Poštovani gosp. Stevo Maoduš.

 

Povodom vijesti Vrijeme za odgovore, u kojoj je objavljena odluka Kolegija Vjesnika o formiranju Povijesne komisije, u kojoj bi se iznijela i istina o pok. Andriji Hebrangu, izražavamo vam svoje zadovoljstvo da i Vjesnik napokon namjerava otpočeti istinito pisati o povijesnim zbivanjima u nas.

(...)Žalimo što novina sa 50. godišnjom tradicijom nije i prije primjenjivala osnovna pravila struke - da piše istinito. Istinito i o povijesnim zbivanjima. Za novine, u pravilu, to je sve ono što se zbilo jučer.

Ipak, podržavamo napore redakcije da javnosti omogući »otvoreno nemistificirano upoznavanje s vlastitom prošlošću«, a u tom kontekstu posebno u dijelu koji se odnosi na istinu o životu i kraju pok. Andrije Hebranga.

Nažalost, do sada u vašem listu imali smo priliku čitati samo lažne, izmišljene optužbe na račun našeg. pok. supruga i oca Andriju Hebranga, koje je Vjesnik revnosno iznosio(...).

(...)Držimo da je vrijeme za istinite odgovore glede života i kraja Andrije Hebranga odavno prošlo, predlažemo vam ipak slijedeće:

1. Neka prvi korak »Vjesnika« bude javna isprika čitateljstvu za dosadašnje zastranjivanje i jednostranost u časnom poslu koji se zove novinarstvo. Stranice Vašeg lista bile su korištene za širenje neistina ne samo o Andriji Hebrangu, nego i o drugim ljudima koji nisu bili po volji režimu, za što ne treba nikoga posebno teretiti, ali što se ne može i ne smije ni zaboraviti. Dakle, isprika za sve difamirane građane na stranicama »Vjesnika«, isprika za obitelji stradalnika kojima je »Vjesnik«, pišući neistine, pričinio štete glede ugleda i socio-ekonomskog položaja.

2. Cijenimo da nije potrebno formirati Povijesnu komisiju da bi se pisalo istinito o povijesti. Istinito pisanje je dužnost novinara i svih onih koji se bave poviješću. Uputnije bi bilo da redakcija formira novinarski odbor za istraživanje zabluda komunističko-boljševičke ere, koji bi imao realizirati projekt »Vrijeme za odgovore«. Taj odbor imao bi široko polje rada, jer te zablude nisu malobrojne, niti je mali broj uništenih života, razorenih obitelji, oštećenih ljudi, egzistencija itd. Procjenjujemo da su još uvijek dosta jake snage onih, koji žele sačuvati prašnjave slike prošlosti, stoga bi vaš novinarski odbor mogao djelotvorno pomoći u raskrinkavanju, rasvjetljavanju istine iz naše bliske prošlosti.

3. Nadamo se da će nova, demokratska vlast u Hrvatskoj naći puta i načina da pred javnost iznese istinu i pravdu za sve nevine političke stradalnike, a među njima svakako i za pok. Andriju Hebranga i grupu žrtava oko njega. Ako »Vjesnik« želi osvjetlati obraz neka novom, demokratskom uređenju Hrvatske pomogne u tom pravcu, naravno pokraj privrednog, socijalnog i drugih problema koji će doći na dnevni red.

S poštovanjem

Olga Hebrang

Prof. dr. Andrija Hebrang

Branko Hebrang